Antrenamentul lunii noiembrie

Mai sunt cateva zile si incepem un nou sezon si m-am gandit sa va explic cum trebuie sa iti planifici un program de antrenament. Orice sezon trebuie sa inceapa cu un program de tranzitie sau de acomodare la efortul de anduranta, dar inainte de asta trebuie sa iti stabilesti orele pe care vrei sa le petreci pe bike in timpul sezonului, pentru a stabili aceasta norma, te poti intoarce in sezonul anterior ca sa vezi cam cate ore ai petrecut pe bike si cum ti-a mers la concursuri. Normal ar fi ca acest numar de ore sa fie marit, de exemplu numarul meu de ore a fost de aproape 900 (antrenamentul trebuie sa il stabilim in functie de prioritati, trebuie sa fii flexibil, nu poti sa vii de la munca super obosit si sa te pui sa faci 100km…acest program e destinat sa dea gres).
Ok, hai sa incepem cu baza, in aceasta perioada trebuie sa petrecem cat mai mult timp cu cea mai buna prietena a noastra, bicicleta, trebuie sa ne gandim ca vom petrece sute de ore pe saua ei.
De ce este important sa faci antrenament de baza?
Constructia unei rezistente aerobe este cea mai importanta faza din antrenamentul unui ciclist. Multi ciclisti nu isi ating varful de forma deoarece ei neglijeaza aceasta parte critica a sezonului. Antrenamentul de baza este pregatirea organismului pentru efortul pe care il vei depune la concursuri, este ca o „incalzire” inainte de concurs. Antrenamentul de baza trebuie facut cu un puls undeva la 60-80% si cu o cadenta de 95-105 RPM, aceasta cadenta trebuie tinuta cat mai mult deoarece ea va da supletea in pedalaj mai tarziu. Deoarece poti ajunge la o stare de plictiseala, in antrenamentul tau mai poti include cateva ridicari din sa si sa faci cateva sprinturi foarte scurte (1 minut) cu un puls la 90%, dar aceste intervale  nu trebuie facute foarte des, cateva pe saptamana, nu pe antrenament.
Limitarea acestui efort mare se face deoarece poate sa distruga numarul mare de capilare care lucreaza din greu pentru a te forma si a te pregati pentru un efort in ritm de concurs.
Antrenamentul de baza, de asemenea invata organismul sa conserve glicogenul in muschi si in organele vitale si asa organismul va arde grasimile in loc de glicogenul din muschi. Prin acest antrenament ne marim numarul de capilare care transporta oxigen la muschii care lucreaza din greu.
antrenament-noiembrie
Acesta este unul din antrenamentele pe care sportivii mei l-au facut in luna Noiembrie, acele intervale sunt destinate iesirii din monotonie, dar pulsul trebuie sa ramana scazut!
De obicei macrociclul este pe 3 saptamani cu o saptamana de antrenamente fara intervale, de relaxare 🙂
Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile antrenamentului de baza,
Spor la antrenamente!

1 thought on “Antrenamentul lunii noiembrie”


    Warning: call_user_func() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'parallax_one_comment' not found or invalid function name in /home/danielcrista/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php on line 180

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *